Khamis, 22 Mei 2014

Agen Jual Rumah Penipu....

Hehehe..sory sebenarnyer cerita ni cerita lama..bukan bermaksud dah simpan tapi x hupdet yea...sebenarnyer aku perasan gambar ni dalam hp aku dan aku rasa better aku kongsikan dengan korang sebab mungkin boleh dijadikan panduan dan juga kenangan aku untuk masa akan datang..kenangan pahit ko...tapi akhirnya dapat gak rasa kemanisannya...puihhhhhihihi..

Macam yang pernah aku bagitau dulu, aku pernah ditipu oleh agen/broker rumahlah..yang bermaksud kat sebelah kampung aku dulu ada dibina satu baris perumahan dua tingkat...khas dibina untuk kakitangan tentera..dan oleh kerana x ramai tentera yang beli..owner jual pada agen dan agen mangkuk hayun nilah yang iklan di web mudah.my untuk dibeli oleh orang luar..rumah ni hanya untuk bumiputera yea..kikiki..
Alkisahnyer lepas aku balik berpindah semula dari Johor ke Melaka..aku mencari gak rumah untuk dibeli..masa tu baru dapat koje gomen..weihihiiii..alhamdulillah..rasa mcm dah stabil sikitlah dan confident nak beli rumah..dulu swasta bila2 masa boleh kena buang sampaikan suami aku sendiri dapat offer vss...
Jadi aku pun survey rumah nie..agen dia memang sempoi..baik hati, boleh tahan hensem, boleh tahan penyamun dan penyapu jugaklah perangai dia..semuanya baik..semuanya bagus..loan boleh buat full loan..sedangkan aku tau suami aku x layak full loan sebab swastakan..dan gaji aku pun masa tu x layak pun nak beli rumah tu..saiz rumah 20x90...ko hado..panjang gila..besar x mana pun..tanah depan belakang yang panjang..bolehlahkan..bukan senang nak dapat rumah sekarang...harga RM180,000.00 siap boleh mark up loan sampai RM200,000.00..aku siap suke lagik yelah boleh buat renovation..kuar kwsp boleh buat macam2..haprak betullah..
Pergi sign borang pinjaman perumahan kat KL..aku tanya pegawai bank dia kata dia nak jupe pembeli sebab takut kena tipu dengan penjual..ok bagus..nak rumah punye pasal..
dah sign tapi xde ape2 jawapan..aku col budak tu dia kata ada masalah dengan CF..aik, aritu iklan kat mudah kata dah ada CF...tunggu lulus dah boleh duduk..bank asyik telefon aku soh kejar agen...aku pening..suami aku bising jerk kat telinga aku..adussss
Tunggu punya tunggu sampai raya umah pun x dapat2..cissss..jupe plak kakak Azue yang mak aku pernah jaga anak dia dulu..mak aku bukak la cerita pasal aku beli rumah..bla..bla..bla..rupa2 nyer dia dah 2 tahun beli rumah tu tapi x dapat2 duduk..duit dah bayar RM17,000.00 ko...lagik ler..barang sume dah beli..yang sedih rumah lama dah jual dan skrg dia menyewa balik rumah lama dia tu..memang penipu dan penyamun..tp akak tu pandai..hari2 dia col agen tu...aku xde hal sangat sebab loan pun x approved lagik..
Last2 bila aku col budak tu terus menghilang..lupa nak bagitau yang aku dah bagi deposit Rm500 ko...siap bagi resit kat aku tu..penyamun..col2 xangkat..sms x angkat...haprak..aku nak duit aku balik..suami aku cakap tu bukan rezki kita...
Masa tu aku stress sangat..sedih..malu...kecewa dan ntahahapehape lagik ntah...sakit mental ko tau tak...
Nilah rupe rumah yang x jadik milik aku tu...dalam kenangan..aku sukakan design dia..nampak moden tapi x berapa nak luas...

Ruang tamu...

Pintu masuk..

Ruang makan..

Tangga dan stor...

Ruang tamu atas..

Master bedroom..

Balkony..
 
 Dapur...

 Tanah belakang rumah..ni yang sebenarnyer aku suke sebab aku suka berkebun..wuhaaaaa

 Kawasan depan pun panjang..leh main tanam2 pokok lagik...

Comelkan design dia...

Tulah..kekadang bila kita berusaha x semestinya akan dapat hasil yang baik..Allah sedang menguji kesabaran kita yang tahap gaban ni..alhamdulillah..duit aku hilang..rumah yang aku nak pun x dapat..tapi Allah bagi ganjaran yang lebih baik lepas tu..

Hadiah dan rezeki daripada Allah yang x ternilai aku rasa..walaupun aku berusaha dan kami yang bayar tapi kalau tanpa redha dan kelulusan daripadaNya..rumah ni pun xkan jadi milik kami...
Nilah "Syurga Firdausi" kami sekarang..
Dan kakak Azue pun dah duduk rumah tu skrg..asal Taman tu nama Taman Mutiara..sbb CF x lepas..MBMB x luluskan..nama taman pun tukar g jadi Taman Seri Gelam..

3 ulasan:

Nasrul Hanis berkata...

Alhamdulillah.. Allah ganti dengan rezeki yang lebih baik.. setiap yang berlaku tu ada hikmahnya kak :)

Mungkin itu kisah lama tapi sekarang ni perunding2 hartanah dah wajib berdaftar.. jadi kalau ada sebarang dispute/penipuan boleh terus report pada board atau agensi. Memang banyak kes termasuklah new development.

Apa pun ini soal rezeki.. semoga dipermudahkan urusan & dimurahkan rezeki.. Amin :D

Tanpa Nama berkata...

lawyer pun hati2 $@lina bt sari

Ilusi Kental berkata...

Assalam...Sedikit perkongsian dari sy. Klu agen berdaftar pun tp klu dah jenis menipu, mmg menipu juga...nk beli rumah better 2 lawyer. 1 lawyer penjual dan 1 lawyer pembeli. Segala urusan melalui kedua2 lawyer tersebut. Agen kaki penipu ni xdalah dpt amik kesempatan...