Isnin, 12 Januari 2015

Taman Comel::Jatuh Cinta dengan RJ aka Ros Jepun..

As salam semua..
hehehehe..

sejak dua menjak terjebak dengan group Kelab Peminat Ros Jepun kat fb ni
aku dah macam x keruan bila tengok RJ orang lain yang kembang mekar dan gemok2
skrg ni kalau bukak fb mesti nak jenguk group ni dulu..
geram dan meroyan tengok pokok RJ diaorang ni..

sedangkan aku sendiri sebenarnya takut nak tanggung risiko tanam pokok ada bunga nie
ngeh..ngeh..ngeh..
takut..x berbunga

tapi RJ ni senang je nak tanam sebenarnya
dia boleh hidup sendiri kalau betul cukup air dan bajanya
seingat aku masa zaman sekolah dulu aku ada gak tanam kat depan rumah mak aku..
lambak kan aje kat tanah
tak payah masuk pasu pun...
hidup jer dia..
cuma xdelah banyak jenis yang macam kat group fb ni..huhuhu
kalau korang nak tau..setakat ni yang diaorang bagitau ada 31 jenis RJ

aku ni bila dah meroyan korang taulah kannn
confirm aku beli online punya..hahaha

seminggu yang lepas..
first aku beli dengan kak Suhai Ella...7 jenis + 1 jenis bagi free siap pos RM23..
kedua aku beli dengan kak Cahaya RnF...7 jenis siap pos RM20..
tengok..nie kalau encik suami tau mau dia bising..hehehe
aku beli benih dari keratan batang...bukan dari biji benih
ala..sekarang heboh kat group ni orang dok jual keratan batang
pantang je ada yang post jenis baru..mesti semua sibuk dok tanya..jual tak..jual tak..
hahaha..
aku pun terjebak sekali..hahaha

nie haa antara keratan batang yang aku beli..
ni bukan jenis biasa....ni jenis berjambul la..berlapis la..

proses mengepos sehari jerk dah sampai..
confirmlah batang RJ nie tak layu kannn..

alamat pos aku bagi alamat rumah mak aku
yelah..aku keje
nanti kang pos laju hantar rumah xde orang pulak
abis..bila dah sampai umah mak..
dia tengok batang RJ nie yang sampai
membebel lah mak aku ni haaaa
eah..pokok ni pun jadi keje ko nak beli ke..
bersepah2 orang tanam..bla.bla.bla..
aku senang je jawab..mak!..esok ada datang sebungkus lagik..wakakaka
pastu bila aku tunjuk gambar group fb tu..
ha..baru dia tau nape aku sanggup beli walaupun hanya batang..
kah..kah..kah..


masa dapat tu seronoknye..
terus aku renjis2 dengan air..
sebab esok tu masih kerja..
x sempat nak tanam...
simpan 2 hari..
yang pos lagi satu tu pun sampai esoknya..
jadi masa hari cuti tu aku pun pergilah ke Kedai RM2 untuk beli pasu2..jimat
beli tanah pun kat area kawasan rumah jerr..
balik...terus je terjah ni dulu..
siapkan projek tanam RJ sebelum dia kelayuan..hehehe

ha...ni barang2 nak tanam RJ..
berlambak benih RJ..
aku dah ada 14 jenis..
tapi ada juga jenis yang sama aku beli..
hahaha..x kisah pun..
janji dah dapat pokok kannn..mihmihmih
 

banyak kakak2 ni bagi aku batang RJ nie..
sungguh x disangka..gemok2 pulak tu..
aku ada gak baca kat fb..ada yang beli tu dapat halusss je batang dia..
alhamdulillah sangat2..
 

tengok ni pasu comel yang aku beli..
aku beli 8 biji jenis ni..
yang lain aku beli pasu biasa je..
sebab ada yang aku nak tanam campur2
yang pasu ni aku nak tanam ikut jenis..


tengok ni..sejenis aku dapat tanam satu pasu..
banyakkan kakak ni bagi..
seronok..
ada yang siap kembang lagik bunga dia..
x sabar nak tunggu dia bebetul hidup segar dan gemok..
 

yang ni ada yang aku tanam campur..
saje nak tengok bunga dia berwarna-warni..
puas hati sangat..
 

haaa...
semalam...lepas seminggu
macam nielah gupernya..
alhamdulillah..hidup gak
tu pun aku asyik pantau..
agak2 hujan aku letakkan dalam porch kete
takut nanti terkena air banyak sangat dia boleh mati...
nak kasi gemuk lagik sikit barulah nak letak baja bunga..
hehehe


nie nak tepek sekali gambar aku hantar si Fariezal ke sekolah
bukan main semangat lagik
tapi bila sampai sekolah mula buat hal..
menangis..tapi xdelah terjerit2..
nak ikut ibu..nak ikut ibu..
erm..aku tinggalkan ajer
sebab selalunya dia nie bila aku ada memang menangis..
kejap tu nanti oklah dia..
aku pun x cuti arini..koje..
ok bye..


8 ulasan:

Mama Cahaya Mataku berkata...

cantiknya.. su beli online kat mana ye??

SUHAILAH RAMLI berkata...

Mama Cahaya Mataku..saya beli kat group Kelab Peminat Ros Jepun..beli dengan kak Suhai Ella dengan kak Cahaya Rnf..
awk join dulu group tue..nti ramailah yang ada menjualnya..kikiki

NabilaHasyim berkata...

Nabilah pn suka rj yg blapis2.
Yg selapis, xminat, hahaha.
Nanti nk join kt fb.

Pasu putih tu brpa rm sebiji?
Bli kt nursery ke kedai RM2?

SUHAILAH RAMLI berkata...

NabilaHasyim..beli kat kedai RM2..harga pun RM2..hehehe

jomlah join...nanti sy ada geng..hehehe

aLyNnZ berkata...

salam perkenalan..saya pun br berjinak2 dgn RJ..br jew join group rj kt fb..sebelum ni beli rj dgn kawan..agak mahal lar jugakkan..semoga rj awak hidup subur..

Fida Z Ein berkata...

Salam Perkenalan...apa perkembangan bunga RJ sekarang?

Khairunnisa Hamdan berkata...

yela..nak tengok gak gambar yang dah kluar bunga..

Pn Bib berkata...

As salam...salam perkenalan...saya pun peminat Rj...t boleh lah kongsi2 gmbr ...hihih