Rabu, 28 Januari 2015

Wajah Baru Susun Atur Dapur 2015:-Tukar Almari Baru...

As salam semua...
semoga korang semua sihat dan ceria selalu
amin..

arini nak kongsi cerita dengan korang
tentang ubahsuai susun atur ruang dapur aku yang baru
untuk tahun 2015 nie lah
sesikit ubah ikut kesesuaian..
ada budget lebih dapatlah ubah
muehehehe

sebelum nie keadaan dapur aku mcm kat bawah ni lah..
guna almari yang mak angkat aku bagi..
x beli baru pun sebab dah ada yang nie...

tapi bila dah setahun guna..
dia mcm dah jadi tempat duduk semut pulak
maklumlah benda recycle..
kayu pun dah turun habuk dia
dalam laci pun dah ada kayu2 yang gugur..
paham tak korang ape yang aku cakap

sesapa yang ada beli almari macam ni
pastu bila dah lama guna dia mulalah berhabuk atau bercendawan...

aku sayangkan almari ni sebab memang elok lagik..
tapi bila tengok semut selalu buat sarang..
tu yang stress..
selalu ngadu kat encik suami
tapi mcm biasalah dia buat derkkkkkk...jeeeee

lagipun kalau korang perasaan
aku sakit mata sebenarnya tengok pinggan mangkuk yang ada kat bawah table top aku ni
adoiii..sedihhh
 

2 minggu lepasss..
aku dah xleh tahan sebab ari2 dok ikut semut tu mane dia pergi buat sarang..kahkahkah
jadi aku ada gak bagitau encik suami nak beli almari baru
tapi lum decide nak beli cam mane
sebab dapur aku ni comel sangat..
lagipun biasanya almari murah ni xde yang 2 pintu..semuanya standard 3 pintu

tetiba esok tu saje ajak mak aku g survey..
sekali tup2 ada pulak jenis yang 2 pintu
baru sampai katanya..
warna dan design pun boleh tahan...
harga RM450..aku mintak kurang dapatlah RM400
terus aku kata setuju..
malam tu jugak dia hantar..
encik suami balik kerja pun terperanjat tengok almari dah siap ada kat dapur..
hehehe..x jadilah nak g survey sama..awak lambat sangat..kikiki

nielah rupa almarinya
simple dan comel bagi aku..


nie pandangan hadapan..
dapatlah aku susun mcm2 kat almari nie..
sedap...jer mata ni tengok..
 

pinggan mangkuk pun dapat susun kat sini..
xyah nak sepah2 lagik bawah table top tuuu..
 

dalam laci macam biasa aku susunkan gelas dan sudu/garfu yang jarang guna..
aku dah beli dah lapik almari kat cosway..
cuma x sempat lagik nak pasang..
hehehe
 

laci bawah sekali aku susunkan pinggan mangkuk aku
senang hati sikit..
kalau tak sebelum nie aku main sumbat ajerrr
 

bahagian atas sekali aku letakkan jug dan tupperware air anak aku
bekas2 biskut, tepung dan yang lain yang memang jarang guna...
 

haaaaa..
nielah pandangan terbaru susun atur dapur aku
kecik dan simple ajer..
buat masa nie..
ikut budget poket..
 

fridge magnet kat peti sejuk pun aku dah alihkan
sebab dah x muat.. 
alihkan belah tepi...
kalau bertambah pun aku akan susunkan sampai bawah
hihihi
tudung saji memang port dia atas peti sejuk
sakit mata tengok dia bergantung..
 
 
bahagian sebelah bawah almari aku letak box yang ada barang2 kaca
itu memang x guna 
boleh simpan dalam stor sebenarnya..
tapi aku saje letak kat sini untuk alaskan bekas beras tuu
harap2 xdelah semut yang berumahtangga kat situ...
 

haaaa..
x sakit dah mata aku bila tengok bawah table top ni kosonggggg je
senang hati..
nyamuk pun x suka kompol..hehehe
alhamdulillah..selesai masalah..
 

atas table top masih sama susunannya..
x ubah ape2 pun
masih menggunakan bekas yang sama..
cuma kalau korang perasan ada jug comel kaca yang sebelah hujung tu..kikiki


haaa..nie dia nie
jug kaca comel yang aku beli kat kedai RM2..
aku jadikan bekas isi lebihan minyak..
yang baru sekali pakailah..
senang..
bila tuang semula confirm x menjejessss..
kekeke
 

tu aje kot cerita yang aku nak kongsikan kali nie..
nanti aku kongsikan cerita kat mane aku letakkan almari yang mak angkat aku bagi tu
hehehe..
almari yang aku dah ganti baru tu lah kannn
jangan membazir..hihihi
okay bye

6 ulasan:

Ezy Loy berkata...

kemasnye dapur!

haa jug kaca comel tu saye beli utk ltk minyak lbh2 jgk..
give me 5! haha

SUHAILAH RAMLI berkata...

Eezy Loy..
comelkan..dah nampak selamat sebab kaca dia tebal..

Cik Sal berkata...

kemas je, saya pon suka susun barang kering masuk dalam tuppaware then label... nmpak tersusun sikit...
done follow

NabilaHasyim berkata...

Almari tu comel sgt.
Nasib baik kaler cantik n bhgn dalam pun ada kulit yg sama mcm kt luar.
ada sesetengah yg xda.

Dah kemas sgt dh dapur Sue.
Jug tu menarik la. Mcm nk cari juga, hehe.

SUHAILAH RAMLI berkata...

yeke..ada almari yang jual dalam dia xde kulit..nasib sy x dapat mcm tu..hihihi..cepatla beli jug mcm saya tu..NabilaHasyim

aslinda sariff berkata...

comel ajer almari kita sama 2 pintu sebiji...