Khamis, 14 Julai 2016

Pasang Wallpaper Murah Kat Ruang Tamu..

As salam semua
mood dah mula rajin sesikit le ni nak menghupdated citer
x tau le sampai bila rajin nie
hehehe..

ni nak cerita projek sebelum bulan puasa aritu
erm..dalam bulan 3 gitew buat
tapi sebab malas nak updated
lepas raya baru boleh share...

alaaa..cerita biasa2 aje
deko kecil2 an sahaja

lepas renovate dapur aritu
rumahkan cam berhabuk
cat pun ada yang dah kotor2...

jadi aku dengan encik suami mulakanlah projek membersihkan rumah
ruang tamu aku semua habis berhabuk sebab tukang tu lalu dari ruang hadapan
ruang belakang x dibenarkan lori masuk
jadi terpaksalah diaorang tu lalu ikut depan..
haaa..ko bayangkan..selama sebulan
pergi balik..pergi balik bawak simen..batu..
urmmm..redha jelahhh

lepas siap renovate tu semua..
aku pun cabut semua langsir
bawak je g dobi...basuh...balik terus je pasang

semua lantai kitaorg vacum dan mop
tu semua encik suami yang buat
nasibla..dia nak tolong

jadi masa tu lah start aku pujuk dia untuk pasang wallpaper
alasan aku sebab ruang tamu tu nampak luas sangat
hehehehe...

dia pun cakap ok..
tapi...tapi..
kena guna duit aku sendiri...chiiiitttt

xpe..yang penting aku dapat pasang wallpaper tu..
minggu tu jugak lepas g jumpe mak mertua balik singgah jap kat Kaison
g beli wallpaper yang murah
segulung baru je RM20..
aku beli 7 gulung..nak selamat
takut x cukup nanti nak g beli balik stok dah abisss..
tapi untuk ruang ni semua aku guna 5 gulung 1/2 ajerr

esok tu terus mintak encik suami pasangkan..
dia shift petang..
bila balik malam tu selalu dia susah nak terus tido
jadi dia pun gunakan masa tu untuk pasang wallpaper ni..
seminggu gak dia siapkan..


haa..ni atas ni gambar seksi dia tengah pasang wallpaper tu..
beli yang jenis sticker..
buka sesikit dan tampal
tapi encik suami potong semeter2 dulu..
baru senang nak tampalkan..

korang perasan tak cam ada tompok2 putih tu kan..
tue lah niat aku sebenarnya..nak tutup bahagian tu
macam kesan serapan air kat dinding..
rumah jiran pun kena
tapi x selalu lah..
cuma semenjak dah 3 tahun duduk ni..ada kesan tompok2
tu yang aku x berkenan tu...
ngehhhhh..


nie rupanya bila dah siap pasang..
haaa..serabut tak..kikiki
kekadang aku rasa okay..
kekadang aku rasa cam serabut pulak kepala hotak aku nie..
kekeke


atas nie pandangan dari dekat...
corak damask warna biru2
aku nak cari warna gold..
tapi xde..korang tahukan aku suka warna yang cekelat2
perghhh..hampeh
beli je mane yang ada
aku nie kan jenis yang x menyabauuu..


yang atas ni pulak gambaran terkini deko2 raya aku
hahaha..
aku dah beli almari baru..
tu nanti aku share eah..
aku dah ubah letak munga2...
weihihii...


atas ni pulak area ruang makan aku sekarang
banyak dah benda yang aku tambah..
nanti2 le aku share..
kisah cermin dan lampu...
ada sebab kenapa aku letak lampu kat situ
frame gambar pun aku dah tambahkan
kekeke..

aku menyampah tengok frame biru atas cermin tu..
nanti le aku fikirkan ape nak buat kat situ
aku pun menyampah dengan alas meja aku tu
hahaha...

ok..tata

Rabu, 13 Julai 2016

Tema Raya 2016...Mak Ko Hijo

As salam semua
muehehehe
dah lama sgt x berblog

sebelum ni cerita kisah baju raya tahun lepas..
tup..tup..dah sambut raya tahun ni
kikiki

byk sangat sebenarnya nak share
tapi korang tau ler kann
janji melayu katenye
kadang2 mood nak transfer gambar tu malas..

xpelaa..nanti aku ghanjinkan diri yerk
hehehe

cerita pasal tema raya tahun ni
asalnya memang xnak tukar tema pun
guna je ape yang ada
maklum le encik suami ni memang x suka membazirrr
bini dia sukaaaa..hahaha

yelah dia guna baju melayu tu pun setahun 2 kali jerk
raya puasa dengan raya haji je..
maklum le org keje swasta ni
g koje pakai t shirt je pun kannn

oleh kerana adik ipar aku yang kat Kelantan tu ajak beraya sedondon tahun ni
encik suami pun akurlah nak kena beli baju raya tema baru
hahaha..aku org yang paling gumbira sekali
kalau tak..asyik pink belancan..biru..hitam..silver
urmmmm..

kita gi beli baju pun kat kedai yang sama
aku mintak tawar gegila punya
siap dapat belikan ibu mertua punya jubah sekali


hahaha..
nie le tema kitaorang..cam lagu sepahtu tu..raya sedondon..kikiki
korang abaikan ajelah jari jemari anak buah aku yang jadi cameraman ni..
pergh...

tahun ni raye umah mertua dengan adik ipar dan akak ipar
tulah..lupa pulak nak hajak kakak ipar pakai tema hijau jugak
janganlah dia terasa hati...terlupa
diaorg anak beranak semua tema merah...

pastu beras aku yang Kelantan ni pulak sponsor baju raya kedua aku
hakhakhakhak
tempah kat Kelantan murah katenye
aku bagi ukuran baju ajele..


nie ha bajunye...
seronok sangat..kikiki

raya tahun ni x berjalan sangat
ntah ape mimpi sedara mara belah mertua aku ni
mood datang raya beramai-ramai
meriah bebenor
kitaorg start jalanraya pun malam lepas magrib
kesian bebudak semua sampai tertido tunggu kitaorg
yelah..org datang ramai xkan nak tinggalkan mak mertua sensorang kan
kesian..nanti dia penat
its ok ajeee

tapi yang x best sebab aku x dapat nak makan rendang pepuas
waaaa....
datang raya kedua semua dah habis..sob..sob..sob
rendang itik..rendang rusa..rendang ayam kampung
perghhhh..
xpelah xde rezeki kann..urm..

haaaa..tulah cerita raya aku
dah abis dah cerita raya tahun nie
nak cerita bebetul memang panjang..
hahaha
kat bawah ni aku belanje gambau raye korang tengok jelah yea..
babai...







p/s: anak aku dua orang je..yang comel loteh kecik tu anak beras aku yang Kelantan ni..
hahaha
pinjam anak orang..
muka pun sama kannn..kan..kan..

Isnin, 25 April 2016

Baju Raya..Tema Raya..

As salam semua
hikhikhik
baca tajuk aku.. mesti korang dah dapat teka kan
aku nak share pasal tema baju raya tahun ni..

hahahaha..salah!!!
sebenarnya nak share pasal baju raya aku tahun lepas
walaupun korang cakap dah basi aku tetap nak share jugak
nak jadikan kenang2an kannn

dulu x sempat nak share...

macam biasa setiap tahun encik suami aku ni memang x suka nak membazir
kalau untuk anak bini dia xpe..

oleh itu, seperti biasa baju raya dia recycle baju raya tahun2 sebelumnya..
aku dengan anak2 jelah yang baru
alaaa..aku pun buat baju simple je
yang boleh pakai buat g keje
tahan lasak dan yang penting xyah gosok..
hehehe

nie kat bawah ni gambar kenangan raya tahun lepas 2015
raya kat umah mak aku
kali nie x pergi pun amik gambar kat kedai
asyik gambar berempat je kann
lainlah kalau bertambah umatnya..kikiki

selamat menjamu mata
nielah keluarga kecil aku..
tema raya tahun nie pun xpikir lagik..
ingat nak paksa encik suami beli baju tahun nie
nak muntah dah tengok 2-3 sekali guna baju yang sama..
wahahaha...








Khamis, 21 April 2016

Renovation Bahagian Porch Kereta....

As salam semua
haaa..dulu aku pernah share ruang porch kereta aku nie kan..
ruang yang banyak aku tanam pokok
masa tu xde hasil lagik nak buat renovation

dapat je beli rumah terus pikir nak cat sahaja
maklumlah masa tu duit dah kuar banyak macam air terjun
weihihihihi

alhamdulillah
bila ada peluang nak renovation nie
aku buatlah sekali harung
buat dapur yang simple aje
sambungkan sekali ruang porch kereta ni

memang asal xnak sambung sebab nanti akan jadi gelap
tapi bila dah lelama
musim hujan selalu
asyik tempias kat bahagian kereta
lebih2 lagik bila waktu pagi nak hantar bebudak ke sekolah
erm..lencun Firdaus nak bukak pintu pagar

nielah gupe masa belum renovate
masa baru siap cat


alaa..aku renovate biasa2 je
janji bertutup
nanti nak kumpul duit pasang auto gate pulak
kikiki..

ko tengok perangai aku
lepas nak nie..nak nie..pastu nak nie
sakit je hati encik suami tengok

elehh...kata rumahku syurgaku kannn..
muehehehe

aku buat design macam jiran sebelah je
sebijik sebijot..
aku pulak memang sukakan kayu2 nie
warna2 kayu..perabot ala2 kayu
wahahaha

tengok jelah gambar lepas renovation kat bawah ni..
masa ni lum siap cat..
skrg dah siap cat semua tapi lum sempat amik gambonye
nanti aku share sebab skrg dah letak semula pokok2 bunga
menawanlah sikit kannn...




lepas renovate ni haritue
pakcik tukang tu soh aku beli cat
dia nak touch up le balik yg kotor2 tu kann

oleh sebab aku x berkenan tengok kualiti dia mengecat kat bahagian dapur
aku cakap je
xpe pakcik..nanti kitaorg cat sendiri..ngehehehe

bolehhh..
ok bye

Rabu, 20 April 2016

Rindu Kat Ros Jepun...

As salam..
ngehehehe..

dah lama dah gambar pokok2 ros jepun aku terbiar kt dalam komputer ni
pokok pun dah xde kat rumah

yelah haritu masa renovate rumah
semua pokok2 aku g sedekah kat mak2 sedara
separuh g hantar umah mak aku
takut dijahanamkan oleh pekerja2 tu karang..
 pokok delima aku habis dihempap oleh kayu2 tau
geram jee

nie sekarang encik suami sibuk soh aku tanam semula
adoii..musim panas kan...
lemah aku
dia cakap dia suka tengok..
meriah kau..

nie kat bawah nie gambar masa pokok ros jepun aku tengah merimbun
sebab dulu busy sangat x sempat nak hupdated..
kikiki












alahai..
rindunye
bila nak mulakan nie....

adoiii..