Khamis, 28 November 2013

BeLi RuMaH LeLoNg...


As salam
Seperti yang aku janjikan

aku nak citer kat korang pasal pengalaman aku membeli rumah lelong...
sekadar sebagai rujukan untuk korang yang xder pengalaman langsung...
aku kongsikanlah sedikit pengalaman yang ader nie...
Pada mulanyer memang berat jugak hati nak membeli rumah lelong nie
sedangkan tarikh rumah lelong yang diiklankan dengan tarikh lelongan
hanya tinggal 2 minggu lagi..
pujuk encik suami dia macam x setuju takut kene tipu...
dia still soh aku bersabar...
Macam biasalah perangai aku.. 
xpernah berputus asa..
aku google lagik pasal pembelian rumah lelong nie...
banyak info yang aku dapat..ada yang kata bagus dan ada jugak cerita yang x bagus...
aku maklum pada encik suami
supaya pergi dahulu berjumpa dengan agen lelongan yang berdaftar nie..
kita dengar dulu penerangan diaorang...
Last-last..
encik suami termakan jugak dengan pujukan rayuku ini..hahaha..
nampak ganas tapi pandai pujuk tau...(hihihi..puji diri sendiri gamaknyerr...lalalala)..

Setibanya di opis agen berdaftar
banyak penerangan yang diberikan dan banyak jugak soalan yang aku tujukan...
sampai dah xleh nak tanya apa-apa lagik..
puas rasanya..
aku pun sempat ceritakan pasal aku ditipu tu...
encik suami pun nampaknyer macam faham dan mula berminat dengan rumah lelong tu tapi dia x bagi aku mengharap sangat..
yelah saingan pun ramai takut xder rezeki untuk kitaorang...
Nie aku nak share dengan korang perkara-perkara yang perlu dilakukan
untuk persediaan membeli rumah lelong...
  1. call atau pergi terus ke tempat agen lelongan untuk mendapat segala informasi berkenaan rumah tersebut...
  2. jangan sesekali berurusan dengan agen lelongan yang tidak berlesen..contohnya yang tampal2 kat tepi jalan atau kat rumah..hanya harga rumah dan no telefon sahaja...berkemungkinan akan ditipu..
  3. jika dapat pergi tengok dahulu keadaan rumah dan kondisi bersesuaian dengan harga yang dilelong..kalau boleh bertanyakan dengan jiran rumah tersebut...(macam aku rumah yang lelong tu masih ada owner...jadi aku terus berjumpa dengan jiran2 yang berdekatan untuk bertanya..x berani aku nak direct dengan owner..hehehe)..ini untuk mengelakkan kita daripada mendapat rumah yang luar nampak cantik tapi dalam dah bekecai..ada jugak yang aku baca x pernah langsung g tengok rumah tu sekali dapat macam rumah hantu..wahahaha..serius takut sebab aku pun x dapat tengok situasi dalam rumah tu...cuma kebanyakkan rumah yang ada owner nie biasanya berkeadaan baik...
  4. semak dahulu dengan bank harga rumah yang dilelong dengan market value bersesuaian atau tidak..status rumah..itu semuanyer boleh disemak oleh agen jika kita bersetuju untuk lantik dia uruskan rumah yang dibeli...
  5. semak dengan bank sama ada kita clear daripada CITOS atau CCRIS....sebab kalau menang lelongan tapi masa nak apply loan kita black list alamatnyer burnlah duit deposit kita tue..muehhehehe..
  6. Bila dah ok semuanyer barulah agen akan minta kita untuk menyediakan bankdraf 10% daripada harga rumah yang dilelong...jika menang lelongan..kita akan diberi tempoh selama 120 hari untuk settle semua perkara..jika x duit deposit tu pun akan melayang..hahahaha
Sebab tue lah aku memang gila-gila kejar bank
dan aku punyer peguam berkenaan kes rumah nie..
hari-hari ko aku telefon untuk tau status..
takut beb duit melayang..bukan sesikit tau...
Nasiblah semuanyer settle sebulan sebelum due date dia...
sebab tulah kakitangan awam x digalakkan untuk membeli rumah lelong ni...
(kalau guna loan kerajaan la)...
sebab takut melebihi tempoh..
proses loan kerajaan biasanyer lambat sikit..
walaupun aku keje gomen loan nie pun guna nama suami jerk..
cepat sikit...
pastu biar dia yang bayar..
hahaha...
tapi sebab masa lelong dah nama dia automatik nama rumah tu nama dia..
kalau aku nak nama bersama..
kenalah appoint peguam semula ataupun soh dia buat wasiat jerk
tu adalah harta bersama..
hehehe..
boleh gitu...
Nie aku kasi tengok gambaran rumah tue masa aku memula masuk dulu...
x buat ape2 lagik..cuma baru dibasuh ajerk...
nanti aku ceritakan pulak macam mane proses aku nak soh owner nie keluar dari rumah tue..
ingat senang..hahaha..
tapi alhamdulillah..
berkat kesabaran...
keluarlah jugak dia dengan cara yang baik..hehehe...

Ni pemandangan ruang tamu bawah..aku suka hijau tapi x suka biru..mesti nak kena tukar...

ni pandangan dari ruangan makan ke arah tangga untuk naik ke tingkat atas..seronok sebab ada stor yang cantik..

Ni pulak pandangan dari sudut ruang tamu menuju ke dapur..baby fariezal suka sangat..

ni plak pandangan ruang parking kereta..boleh parking 2 bijik skali kereta..

ni kawasan hadapan rumah..

nie kawasan belakang luar daripada dapur..dapur kecik jerr..ada rezki bolehlah renovate perbesakkan...hehehe

Nie balkoni comel...hehehe

nie bilik utama merangkap bilik kami...erm luasnyer..boleh lari2 lagik tu..
siap ada pergola ko..
xyah nak habiskan duit untuk buat benda nie..nie memang design rumah tau...
bukan owner yang tambah..


Cukuplah gambar yang diberikan tok korang tengok..
nanti rajin aku updatedlah gambar yang aku dah makeover rumah nie..
aku bukan riak ataupun nak menunjuk2 tau..
cuma saje nak berkongsi pengalaman membeli rumah lelong...
sebenarnyer ada jugak untung baiknyer..
yelah zaman teknologi sekarang
mana ada lagik rumah macam ni dengan harga yang aku dapat..
syukur2...
moga Allah memperlebihkan rezki kami lagik....
amin...
byeeeee...

25 ulasan:

mohd hilmey berkata...

bpe Bid menang?

SUHAILAH RAMLI berkata...

salam mohd hilmey..masa lelong RM137,700..tapi bid saya menang RM186,000...masa tue 8 orang yang bid..jiran sebelah rumah beli masa tahun 2008..harga rumah RM188,000

Rina Ramli berkata...

Salam..boleh share mcm mne halau owner lama?sy beli rumah lelong jgak n ade owner jgak..now still dlm proses apply loan..owner mcm xnk kuar..h
Siap cat baru lg..huhu

Rina Ramli berkata...

Salam..boleh share mcm mne halau owner lama?sy beli rumah lelong jgak n ade owner jgak..now still dlm proses apply loan..owner mcm xnk kuar..h
Siap cat baru lg..huhu

Rina Ramli berkata...

Salam..boleh share mcm mne halau owner lama?sy beli rumah lelong jgak n ade owner jgak..now still dlm proses apply loan..owner mcm xnk kuar..h
Siap cat baru lg..huhu

SUHAILAH RAMLI berkata...

Insya Allah Rina Ramli..akan saya kongsikan..

muhd zaini berkata...

Tutup meter air die....sbb tuan rumah dh ada hak kt atas rumah tu,..kalu tutup air die mesti carik tuan rumah baru tu...suruh buka air...so kite dh ada kuasa 'HALAU' die kalu nk la....haha

SUHAILAH RAMLI berkata...

huhuhu..bahaya jugak muhd zaini..takut nanti dia rosakkan rumah..kerosakan rumah tidak ditanggung oleh agen ataupun peguam..

Ure 1990 berkata...

salam kak nk belajr ckit pasl beli umah lelong nie. klau kita bid n kalah duit akn burn ke?? btl2 berminat nk taw dr awl smpai dpt umah tq kak.. 0169065501

Amat Advanti berkata...

URE 1990 ,,,kalau kalah dalam bid bank draf tu akan di pulangkan balik,,,dan boleh cashkan balik di bank

Tanpa Nama berkata...

Nk tnye..klu harga bid under market value..loan ikot bid ke bleh ikot market

SUHAILAH RAMLI berkata...

Harga loan ikut harga bid..mcm rumah sy mmg bawah market value..tp loan hanya ikut yang kita menang bid kat mahkamah..nak buat loan lebih x boleh...

Tanpa Nama berkata...

salam. berapa kos bayar peguam dan agent yang uruskan tu?

Azzahairi berkata...

Cantiknye rumah. Terima kasih berkongsi pengalaman. Izin share ya tuan. Memang sangat penting sebelum beli rumah lelong. Kena rajin baca tips sebelum beli rumah lelong.

Devreny Debra berkata...

wow! quite big house with very cheap price... harap2 someday sy boleh dapat rumah besar pula..hehe

Tanpa Nama berkata...

salam. kat mana rmah ni ya. tq

SUHAILAH RAMLI berkata...

rumah ni di melaka.area tanjong kling..

Unknown berkata...

Kalo kita lantik agent utk bid..boleh tak. Kita bg amt tertinggi yg kita boleh bid

Unknown berkata...

Kalo kita lantik agent utk bid..boleh tak. Kita bg amt tertinggi yg kita boleh bid

SUHAILAH RAMLI berkata...

boleh je kita wakilkan dia...kita bagitaulah setakat mane harga yang kita layak...

Angah acca berkata...

salam

bagaimana nak tahu company agent tu berdaftar ke tidak?..Dan boleh cik puan bagitahu nama company agent berdaftar yang cik puan berurusan..

SUHAILAH RAMLI berkata...

agent yang ada laman web/blog selalunya berlesen..
nama agent yang saya guna ialah PPS PROPERTIES..dia ada blog dengan fb..

Unknown berkata...

salam....saya nak tanya klu beli rumah lelong ini...kena sedia kan cash 10% dari harga rumah ke?

Unknown berkata...

salam....saya nak tanya klu beli rumah lelong ini...kena sedia kan cash 10% dari harga rumah ke?

Tanpa Nama berkata...

Berapa eh kita kena bayar agent lelong? hehe