Khamis, 27 Mac 2014

DIY Frame Kufi...Deko Budget Jerr..

As salam dan selamat pagi semua...hari ni pagi2 lagik aku dah gembira sebab ada rakan sekerja belanja makan nasi lemak air tangan isteri sendiri..memang sedap..kat opis ni kengkawan aku selalu sangat belanje makan..x kiralah murah ke mahal..ada rezeki lebih sikit..memang x pernah lupakan kitaorang..huhuhu..beruntung..
Nie nak cerita pasal semalam..yelah, aku nie selalu dan rajin sangat baca blog orang terutama sekali bab2 susun atur dan deko2 nie..almaklum baru dapat rumah baru..keseronokan tu datang sendiri dan bersemangat bila tengok korang DIY macam2 untuk nak cantikkan ruang dan kawasan di dalam rumah. Aku jugak kagum dengan korang yang boleh gunakan barang recycle untuk dijadikan barang hiasan dalam rumah..itu memang memerlukan kesabaran dan semangat yang tinggi..xper aku pun nak ikut jejak korang..semoga menjadi..kikiki
Aku selalu tengok rumah korang dipasang dengan frame ayat kufi..memang agak tinggi harganya untuk kita tempah..aku tahu sebab penggunaan kanvas dan juga seni untuk menghasilkannya..Maklumlah aku nie pun budak grafik gak..cuma dah pupus..huhuhu..
Jadi untuk deko budget nie aku DIY sendiri frame kufi untuk rumah aku..caranya..
Aku searchlah kat google antara gambar2 ayat kufi...dah dapat yang berkenan savekan gambar tersebut..aku pilih surah Al-Ikhlas..aku print 2 keping sebab nak buat 2 frame yang sama..
 Lepas tu gunting dan tampal kat atas kertas berwarna yang tebal sedikit..pastu laminated lah cantik2..
 Gunting sekeliling ngam2 ikut saiz frame..lepas tu..siap digantung!!!
 Nie gambar sebelum..kawan aku kata mcm nampak kosong jerk ruang tamu aku ni punyer dinding..yelah nie di peringkat awal deko...budget pun ciput jerk...
 Aku pun mula memasang paku untuk gantungkan frame nie sendiri..encik suami xde masa nie..jadi kelentang kelentunglah aku memaku..kikiki (sory jiran sebelah)...
 Nielah hasilnyer..bolehlahkan untuk mengurangkan agar x nampak kosong sangat..pilih hijau sebab karpet hijau, bunga hijau...alas pasu hijau..kikiki..nanti nak beli sarung bantal hijau...
Okay..tu sahaja DIY untuk frame kufi..kalu korang nak cuba buat...dipersilakan...kikiki...bye

5 ulasan:

ramlanpunyeidea berkata...

6463wah su...cantilah .pandai awak susun atur di ruang tamu bahagian tv.tak sangka.saya pun tertarik dengan cara tu.saya beri markah 8 markah dari 10

SUHAILAH RAMLI berkata...

hehehe..tq en ramlan..deko budget sahaja..bolehla untuk bahan tambahan nak cantikkan rumah...

wmafendi berkata...

Kat mana nak beli frame yg murah. Sy ingat kufi tu akak bole design sendiri. Buatla kufi nama akak dan husband. Dan print

SUHAILAH RAMLI berkata...

wmafendi...akak beli frame kat family store jerk..rm3.90 satu..kikiki

Sha Nikitasakura berkata...

Cantik..nmpak bseri lepas letak diy kufi tu..
Salam pkenalan dr sy..
tellingstory11.blogspot.com
Jemput kebblog sy..