Jumaat, 19 September 2014

Rumah Lelong:-Macam Mana Nak Suruh Owner Keluar Rumah..

Huhuhu..
Selamat petang semua...
cerita ni aku kongsikan sebab ada permintaan daripada seseorang..
sebelum ni kan aku pernah cerita pada korang yang rumah aku beli ni adalah rumah lelong..

Rumah lelong yang memang ada owner kat dalam..
rumah aku duduk ni kalau ikutkan dah 4 kali lelong..
tapi oleh kerana owner buat bodohhh jerk..
pastu siap cat rumah bagai..
kau rasa ada ke orang yang nak pergi bid rumah ni..
mesti kita fikir dia akan bayar semula dengan bank dan rumah tu pasti tak jadi lelong kannn...

tapi sebab orang yang nak beli tu aku..
silap orang la..sebelum pergi deal dengan agen aku pergi jumpa dulu jiran2 kat situ..
jiran2 pun terangkan memang owner sengaja cat rumah...

aku pun terus buat keputusan untuk try bid rumah tu..
masa bid tu 8 orang koo..
aku pun takut x dapat rumah tu kannn..
alhamdulillah rezeki kami rupanya..

tarikh perjanjian dalam masa 120 hari semua mesti settle..
lepas loan lulus...
aku terus pergi jumpa owner..
tapi korang taulah owner aku nie..
pukul 8 pagi dah kuar rumah..10 malam baru balik..
jiran2 kata dia meniaga..ermmmm
kebetulan yang sebelah rumah aku tu adalah rumah abang kepada kawan aku..
senang aku bagitau dia kalau owner tu ada rumah..tolong col aku..
nanti aku datang sepantas kilat..wakakaka

selang beberapa hari dalam pukul 10 malam kakak tu telefon dia bagitau yang owner ada rumah..
haaaa..aku terus ajak abang ipar dengan kakak aku pergi..suami aku kerja masa tu..
dah sampai rumah bagi salam x keluar2..
sekali keluar bukan main seksi lagik..suami dia x keluar pun..
aku terangkan pada dia pasal aku dah beli rumah tu..
dia terus cakap..eah..bank tak bagitau saya pun..
aku pun jawab...erm saya menang bid kat mahkamah..loan pun dah lulus..
kwsp pun dah keluar...tunggu potong gaji suami ajer untuk pembayaran..

pastu dia senyap jer...dia jawab ok..tolong bagi dia masa..
sebab dah nak puasa..boleh tak tunggu sampai lepas puasa..
aku pun cakap..ok boleh kak..akak uruskan ape yang patut dulu...saya x kisah..
aku pun minta no hp dia..senang nak maklum ape2

erm..dah ler tak kasi aku masuk rumah kau tau tak..berdiri je tercongok kat depan car porch tu..
tetiba masa borak anak dia balik..
dia terus cakap..haaaa..ok..ok..awak balik dulu..nanti ape2 saya bagitau..
saya taknak anak saya tau pasal hal ni..sebab dia nak periksa..

urm..yelah aku pun balik jer...

sekali masa dah nak raya..dia col aku...
dik boleh tak akak extend lagik sampai lepas raya..
rumah yang akak beli tu belum pasang meter..
haaaa...ok kak xpe..akak uruskan la dulu..nanti dh settle semua akak bagitau saya..
dia pun ada bagitau aku yang dia nak ambil semua lampu dan kipas kat rumah tu..termasukla sinki..
aku malas nak gaduh atau bising..amik jela kak..saya pun nak beli baru...huhuhu

lepas raya habis sebulan dia bagitau aku untuk extend lagik dalam 2 minggu...
masa tu aku memang dh mula nak marah..
aku bagitau dia yang suami aku dah mula start pembayaran..
aku tetap nak pindah jugak...

lepas 2 hari dia col aku dia bagitau yang dia dah pindah..aku dah boleh masuk rumah tu..
aku cakap eahhh..mana kunci kak..takkan saya nak pecahkan pulak...
dia cakap kunci ada satu jer..tu pun pintu depan punya..
aku cakap aku x kira..nak jugak..
tu yang petang tu deal nak jumpe bagi kunci..
rumah ko jangann cakaplah..dengan sampah...taik kucing bersepah2..
karpet busuk berlambak2..
sinki yang dah dicabut..ermm..sabar jelah..

bil semua tertunggak..siap datang surat nak pemotongan lagik tu..
cukai tunggak sampai RM2000..mane aku nak cekau duit..
dah rumah grill sebatang pun xde..aduhhhh

aku col dia dia kata duit cagaran bil dia x dapat jadi dia soh aku uruskan sendiri..
waaa...memang kasar nampaknyeee..
dah ko duduk rumah tu 2 bulan aku x mintak ko sewa ko tak terima kasih..
pastu ko buat aku macam ni..aku terus col agen..
nasib agen kata tu semua ditanggung oleh bank lama..
alhamdulillah..kitaorang hanya tukar nama bil jer...
uhhhhh....

aku ada mengadu pasal hal ni pada agen aku tu..
waaa..bukan main marah lagik agen aku tu..
yang paling dia marah..bila owner x kasi aku masuk rumah..
agen aku cakap..itu rumah you..you ada hak ma...

sebelum tu agen ada maklum pada aku macam mana nak buat kalau owner xnak keluar...
tapi sebab owner aku kira ok lagik xde lah aku ikut cara agen aku bagitau tu..

agen aku cakap sebenarnye bila kita dah sign loan..loan dah lulus..
bila dia degil sangat xnak keluar..
kita boleh buat cara pertama ni:
bawak keluarga kita dalam 4-5 orang yang badan besar2 sikit..
suruh dia bukak pintu..
dan kita duduk dalam rumah tu..bincang baik2..kalau bleh bagi tempoh..kita bagi..
kalau dah bagi tempoh pun x jalan..
korang duduk dalam rumah tu jangan keluar2..soh dia kemaskan barang haritu jugak..
dan sila keluar..
dan cara kedua ni paling kasar sekali lah..
kita boleh bawak polis untuk suruh dia keluar masa tu jugak..
pastikan ada orang lelaki dan polis..jangan pergi sensorang..
bahaya..dia boleh cederakan kita kalau dia terdesak..
bawak dokumen yang ada sebagai bukti yang rumah tu dah jadi hak milik kita


lepastu kalau diikutkan bila dah settle semua..lampu dan kipas ke..grill ke..pintu ke..
semua dia x boleh ambil sebab tu dikira kita yang punye..
kecuali memang kita yang bagi..
macam aku malas nak gaduh amik jelah kipas dengan lampu ko tu..
aku pun nak beli yang baru...
wakakaka..

nasiblah aku x dapat owner yang teruk..kalau x entah macam manelah kannn..
korang yang memang owner xnak keluar tu pergilah bagitau agen ataupun bank  yang korang berurusan..
sebab diaorang boleh buat tindakan mahkamah terhadap owner tu..
yang penting jgn diamkan diri...

pada kengkawan yang nak cari rumah lelong..boleh jugak try dengan agen aku ni..
memang baik dan dia akan follow up kita sampai settle semua..
syarikat di ialah PPS Properties Sdn Bhd..
dia ada blog dengan fb..
rajin2 lah jenguk yea..

ok bye...

5 ulasan:

GET FREE CRAFTS & HOBBIES tips berkata...

they are all very nice pictures.... great works.. very lovely great colors.. your gallery is just very nice .graphics are very nice . your website it just super. best of luck . do come visit me some time. that goes to everybody who see this. WE.HOBBIESANDCRAFTS.NET. and please sign my guestbook at the bottom of my webpage to let me know you came to see me do send your very good friends ( thank you ) it good to meet new friends. love a beautiful thing.can you visit me i want to know if my website is up and running ( AND I THANK YOU VERY MUCH )

Rina Ramli berkata...

Thanks sbb share..loan sume dh lulus..nk start proses halau dh ni..hehehe..harap2 mudah la..

SUHAILAH RAMLI berkata...

Rina Ramli..dah bolehlah tu buat tindakan..kikiki..

Tanpa Nama berkata...

Salam puan suhailah..nk tny brp byrn utk agent yer / brp %? Trima kasih...

SUHAILAH RAMLI berkata...

Tanpa Nama..saya byr masa dalam RM1600 rasanya..tu pun after diskaun